Irbis (Levhart Sněžný)

Irbis

Irbis (levhart sněžný) je kočkovitá šelma, která obývá vysokohorské oblasti střední Asie (Himaláje, Bhútán, Čína, Kazachstán, Mongolsko, Nepál, i Rusko). Vyskytuje se až do nadmořské výšky 6000 m. Je samotářský a plachý, na člověka nikdy neútočí. Irbis se řadí mezi ohrožené druhy, kvůli kožešinovému pytláctví a rozšiřování pastvin se jeho počty snížily na 4500 - 7000 volně žijících jedinců.